Szukaj...
A
pl
Relacja z Panelu Inteligentnej Specjalizacji Województwa Podkarpackiego „Jakość życia –Zdrowa żywność”
06 sierpnia 2019, Piotr Pernak

Panel Inteligentnej Specjalizacji Województwa Podkarpackiego „Jakość życia –Zdrowa żywność” odbył się 30 lipca 2019 r. w Hotelu Wellnes&SPA Nowy Dwór w Świlczy. Program spotkania powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” z Rzeszowa. Uczestnikami panelu byli głównie przedstawiciele sektora producentów i wytwórców produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych.

Pierwszą cześć spotkania obejmującą tematykę „Jak stworzyć i wypromować ofertę produktów żywnościowych opartych o ekologię i tradycję, którą pokochają konsumenci” poprowadziła Pani Maria Hirowska, która jest ekspertem z zakresu produktów ekologicznych i tradycyjnych w Polsce. Od ponad 10 lat związana zawodowo z rynkiem produktów ekologicznych i tradycyjnych. Od 6 lat pracuje jako product manager w firmie Folwark Wąsowo. Autorka artykułów z zakresu żywienia, oraz współautorka dwóch książek z zakresu edukacji żywieniowej.  Wieloletni moderator kampanii społecznej Zdrowy Przedszkolak.org dotyczącej naturalnego żywienia dzieci oraz członek Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego.

Drugą część spotkania omawiającą  „Jak stworzyć i wypromować ofertę produktów żywnościowych opartych o ekologię i tradycję, którą pokochają turyści” poprowadził  Pan Hubert Gonera – członek Rady Programowej Konsorcjum Polskie Szlaki Kulinarne działającego przy Polskiej Organizacji Turystycznej, twórca szlaków i wydarzeń kulinarnych w Polsce.

Prezentacje z Panelu:

Marka własna

Zasady produkcji i certyfikacji przetwórstwa ekologicznego

Produkty regionalne, tradycyjne i ich certyfikacja

Jak odcinać kupony od dziedzictwa, tradycji i ekologi w branży gastronomicznej – czyli czego szuka współczesny turysta kulinarny

Piotr Pernak